Legutóbbi Insta Fotók

2012. március 9., péntek

SkiJam + Freeski Day Mátraszentistvánon

Aki nem síel, annak ez hosszú és unalmas lesz. Aki síel, annak ez hosszú és unalmas lesz. Mondjuk a képeket meg videókat megnézheti persze.

Schwarci Papával lenéztük Mátraszentisvára a SaintPista Funparkba, mert SkiJam volt. Ez azt jelenti, hogy a Pálferisek, SkiJam-esek, meg néhány másik tábor egyszerre megy, így nagyon kedvezményesen (4400 + utazás lehet reggel 10-től este 9-ig sízni). Albi a király, mert ő vezet! Külön óriás-mázli, hogy a Freeski Maffia épp aznap tartott INGYENES FREESKI OKTATÁST!!! Wooohoooo!!! :) Ja, definíció: Freeski = Freeride (pályán kívüli síelés) + Freestyle (elemeken, ugratókon trükközés).
Megérkeztünk, ja tényleg van sízsákom, nagyon király, wooohoo. Szóval felcsatolás, oktatók megkeresése. Annyira free-k a skierek, hogy a tanoncok közül egy sem volt ott a megbeszélt időre! :)


Szóval aztán gyakoroltam egy kicsit a kisebbik kickeren (ugrató), és már kezdődött is az oktatáska. Engem a haladóbb csoportba raktak, bár javasoltam, hogy talán nem kéne (parával vegyes álszerénység). Végül azért persze helytálltam, de tényleg necces volt:

Sliders
Az első kör sima ugratás a kisebb kickeren, aztán sima keresztbe csúszás a slideren (ezt tavaly csináltam először, és összesen asszem 3-at). A következő kör: backside switchup a slideren, ugye mindenki érti?! Szóval ez ugrás a sliderre keresztbe, majd a forgás nem áll meg, és a slideren csúszás közben forog az ember még 270-et, így jön ki összesen a 360, majd lehuppan. Ekkor voltunk az oktatás kb. 5. percében, úgyhogy elkezdtem aggódni. Persze a trükk nagyon nem ment, rohadt nagyokat estem, volt hogy a lécem beakadt a vasak közé, tele vagyok lila foltokkal. Persze "az új lécemmel NYILVÁN nem megyek rá a korlátra", no comment... Na a végén, képzeljétek el, mégiscsak sikerült, WOOOHOOO!! Ja, és utána volt még verseny is (persze "a versenyen már nem indulok el, vigyázok a térdemre"), amin nyertem egy sapkát, mert ott életemben másodszor megint sikerült ez a művelet. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem igazán láttam senkit, hogy elindult, és ne nyert volna valamit! :)

Jókedv a verseny után. Sunasegg is nyert satyekot! :)
Rámentem még egy magasabb acélhengerre is, amin nehezebb egyensúlyozni, és a nagyon profi mellkassal-levétel trükköt adtam be rajta. Valamiért az állkapcsomat nem igazán tudtam aztán mozgatni.

Kickers
Visszacsévélem az idő VHS-kazettáját a második körre. A második körben a kickeren már nem az volt a tét, hogy éld túl, hanem 180: felugrasz, félcsavar, aztán háttal érkezve landolsz, sokkal gyorsabban, mint valójában. :) Nagyon be voltam fosva, mert ez a max amit tudok, csak nem rendes ugratón, hanem csak ilyen kis szarokon. Nem tudom sokáig fokozni már, kipróbáltam és sikerült. :) Aztán ebéd után addig spannoltam magam, amíg eldöntöttem, hogy a 360 is fog menni (ezért jó ha az ember hasonszőrűek között van, elég nagy a motiváció). Ez olyan mint a 180, csak még egy fél fordulat, amiből végig nem látsz semmit, csak nagyon reménykedsz, hogy pont úgy érkezel, ahogy kell, nem akad be a léced, stb. Na ennél még sokkal jobban féltem, egész műugrós hátra-másfél szintű félelem volt ez. Először estem egy kisebbet, másodszor sikerült. Na ez őrületesen jobb érzés volt (még jobb mint a későbbi lufis ugrás). Olyan eufória volt, hogy nem is emlékszem, mikor volt ilyen. Tyííííííííííííj! A videón egy kicsit látszik is, ahogy lengetem a kezem. :) Évek óta álmodtam erről, de nem igazán jutottam közelebb hozzá, de most sikerült. Öröm és bódottá.

Big air bag
Ez egy kb 2,5-3m-es kicker, aminek a vége majdnem függőleges, és kirepíti sízőt/boardost a levegőbe. De NYUGI van mögötte egy hatalmas, puha lufi, amibe beleesik, és még akkor sem lesz baja, ha fejjel landol. (Mint ahogy én is demosntráltam). Ezzel lehet gyakorolni az új ugrásokat. Mint műugrásnál a hab. Na szóval ez nem tűnik parásnak de az: a fák közül toronyiránt kell leszaggatni a fél hegyről, bot nélkül, a végén meg szinte szét akar préselni. Aztán jön kb. 6-8 méter a levegőben, és a megérkezés fini. Persze amikor az ember először megy neki, akkor még nem tudja ezt, csak próbál hinni. Priceless... Ahogy kell ugrottam két talpast, aztán jött is a hátraszaltó! :) Először persze inkább auerbach fejes volt, de hát azért van a lufi! :)

Sajnos valaki belevakuzott a fotós képébe, így két fázisa is látszik egyszerre a hátraszaltónak

ScHomeStudio
Ferenc dokumentálta az eseményeket, főleg délután, amikor túl nagy volt a tömeg. Össze is foglalta őket egy ügyes kis videóban, amiért én nagyon hálás is vagyok: Köszi Sunasegg!! :) és utólagos engedelmével ide be is emelek:


Az ugrálások után még síeltünk néhány kört az üres, kivilágított pályákon, az is nagy móka volt. Az ilyen lankásabb pályákon már tudok olyan sebességgel síelni, mint egy nem is olyan kezdő síelő előrefelé! :) Eszetlenül elfáradtam a végére, szétesett a szám a széltől, meg attól hogy bekentem tusfürdővel amire azt hittem hogy testápoló. Hát kb. ennyi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mindig gondolj a környezetre, mielőtt butaságokat kommentelsz!

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.