Legutóbbi Insta Fotók

2012. február 10., péntek

Kijev - 2. rész


A Kijevet leleplező, iszonyúan érdekfeszítő oknyomozó riport második, s egyben befejező része. Az első részt itt találjátok.

Időjárás

Elmondhatatlanul hideg van. Kb. olyan, mint Csikágóban télen. A -25 fok tök normális. A gatya a térdemre kb. ráfagyott, a pára a kabátom gallérjára képzett jégréteget. Egy szippantás a levegőből orron keresztül, és azonnal összefagy az orrod. Első nap sétáltunk úgy 3/4 órát reggel, aztán kb. ugyanannyit este is. Mivel nem voltunk túlöltözve (ing, pulóver, öltöny, kabát), fossá fagytunk. Ja, és egy kesztyű is elkellett volna! A weather.com-on megismertem két fajta új jelzést, ami a "napos" helyén volt: 1. smoke (nem szmog), 2. ice crystals - ezt úgy kell elképzelni, hogy a levegő a nap felé nézve úgy csillog, mintha gyémántport fújna a szél. Elég impresszív. Ja, és egyik reggel olyan mondatot mondtam, amit sose hittem volna, hogy valaha fogok: "Ez most eszetlen kemény volt kint, nem is értem, pedig csak -20 fok van!" - aztán végiggondolva elég jót nevettünk.

-32°C
Pontozás
Aki szereti az eszetlen hideget, annak +5 pont, aki nem szereti, annak -5.

Kaja
A grúz étterem nagyon jó ötlet volt: ha valaki lát szoljanka levest, kóstolja meg mindenképp, elképesztő jó! A birka hinkali íze finom, az állaga kicsit olyan mint a nutellás palacsinta Hagyó Tominál, if you know, what I mean! ;) Ugyanitt ittam életem első finom vodkáját. Sweet grass aromás grúz vodka volt, és a többi millás, mégis etanol ízű vodkával ellentétben ez kifejezetten jó utóízt is hagy. A grúz kenyér is nagyon király, olyan mint a török kenyér, amit Peti hozott az építkezésre néha Mosmanben. Ja, és majdnem elfelejtettem a szálloda nyolcadik emeletén elhelyezkedő reggeliző helyet, körpanorámával, kívánságra készített rántottával, gyümölcsökkel, meg még 100 fajta finomsággal, üvegcsillárokkal és élő zongorakísérettel! :)


Elég jól csinálta
Pontozás
Leszarom a pontozást, már unom.

Autók
Ócsó koreai autók, néhány lada, mindenesetre mindenképpen a hidegtűrő fajtából. Középkategória (golf, octavia, stb.) konkrétan nincs. Amiből sok van viszont, az a bálna-kategóriás fekete merci, meg a terepjáró. Néhány bömbi, Audi szinte egyáltalán nem. A nagy fekete autókat azok a típusú emberek vezetik, akik a lányokat lízingelik a szállodának, és akiknek saját bőrdzsekis embereik pihengetnek a lobbiban meg az uszodában is. Na ők persze rámehetnének a Dnyeperre az AMG merdzsójukkal, és nem lenne semmi bajuk: egyrészt nem szakadnának be a 2 méteres jégen, másrészt a zsarukat is megvennék az egyik felni árának a tizedéből.
Funny story: rendeltünk taxit, a concierge azt mondta, hogy az ott a mienk, a fekete. Csodálkoztam is, hogy fekete AMG S-mercivel visznek, de hát ez van. Kezdek beszállni, amikor utolsó pillanatban szólnak, hogy inkább abba a Toyotába. Amikor beülök, látom, hogy 3 Igor beszáll a mercibe, néhány másik a mögötte álló ML merci terepjáróba (színét tudod), és együtt elhajtanak. Kíváncsi vagyok, hogy vesződtek volna-e lék vágásával a Dnyeper jegén, vagy csak simán markolóval földeltek volna el, ha beszállok...

Van rá kereslet...

Egyéb ömlesztett info
  • Van sikló, király
  • A bank központi épületében nincs wi-fi
  • A felhőkarcolók között van senki földje, ahol sok kutya lakik
  • A szendvicsek is cirill betűkkel vannak kiírva, nem könnyű a választás
  • A metróból kiáramló meleg levegő 10-15 méteres pára oszlopot okád magából
  • A jó kedélyű, tea-expert, szamurájkardos főnök a saját sófőrjével vitetett haza
  • Két kifejezést tanultam meg a kiejtős iPhone alkalmazásommal: gyákuju (köszönöm), dobro-ho-ránku (jó reggelt)
  • Kérdés: Non-smoking taxi? Válasz: Ha-ha-ha!! :)
  • Lenin szobrot nem csak a téren találtam, hanem az egyik irodában is! :)
  • Az ukrán akcentus ugyanolyan, mint a többi szláv. Leírni kicsit nehéz lenne. Mindenesetre ők sem nagyon szeretik a határozott névelőket (When will you fly back airport? I don't think it is best idea!) :)

Na kb. ennyi, a fotógalériát itt találjátok. Van még néhány videó is, azokat talán kirakom egy külön posztban. Vagy nem.

3 megjegyzés:

  1. Szerintem az, hogy nincs wifi, még security policy is lehet, bankokban szerintem simán veszélyesnek tekintik még a certificates wifit is...

    A határozott névelős poénon jót röhögtem, vajon kire gondolhattál? :)))

    VálaszTörlés
  2. Jajjj Miköőly, egy jó blogtulaj beült volna a merdzsóba, úgy sokkal izgalmasabb poszt lett volna belőle... :)

    VálaszTörlés
  3. Igen, csak azt már nem én írtam volna...

    VálaszTörlés

Mindig gondolj a környezetre, mielőtt butaságokat kommentelsz!

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.